Omzet horeca bijna 4 procent gedaald

  • Grootste omzetdaling bij hotels
  • Omzetdaling cafés kleiner dan in eerste twee kwartalen van 2009
  • Cafetaria’s presteren beter dan restaurants en cafés

In het derde kwartaal van dit jaar is de omzet van de horeca 3,9 procent lager uitgekomen in vergelijking met dezelfde periode in 2008. De daling was kleiner dan in de eerste twee kwartalen van 2009. De horecaprijzen stegen in het derde kwartaal gemiddeld 2,2 procent. Het volume daalde met 6 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Met een omzetdaling van 6,2 procent vertoonden hotels de grootste krimp van alle horecabranches. Vooral de maand september, met een omzetdaling van 10,4 procent, had een groot effect op de daling in het derde kwartaal.
Bij de restaurants daalde de omzet met 4,4 procent. Het volume van de omzet nam met 6,8 procent af.

De omzet van cafés daalde in het derde kwartaal met 4,9 procent. De daling was, mede door het warme zomerweer, beduidend kleiner dan voorgaande kwartalen. De prijzen stegen met 4,6 procent. Het omzetvolume van cafés kwam 9,1 procent lager uit.

Cafetaria’s realiseerden als enige horecabranche een omzetgroei in het derde kwartaal. De omzet nam met 1,7 procent toe. De prijzen stegen met 2,3 procent. Het omzetvolume daalde met 0,6 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads