Werkloosheid boven de 400 duizend

  • In een jaar tijd 111 duizend werklozen meer
  • Toename bij 45-plussers het kleinst

De voor seizoen gecorrigeerde werkloosheid kwam in de periode augustus-oktober 2009 uit op 403 duizend personen. Daarmee komt de voor seizoengecorrigeerde werkloosheid voor het eerst in bijna drie jaar uit boven de 400 duizend. Zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Ten opzichte van de vorige periode is de seizoengecorrigeerde werkloosheid in de periode augustus-oktober met 4 duizend toegenomen. Vanwege het steekproefkarakter van de cijfers is het overigens beter om de ontwikkeling over een wat langere periode te bekijken. In het afgelopen halfjaar steeg de werkloosheid met gemiddeld ongeveer 10 duizend per maand.

In de periode augustus-oktober 2009 waren gemiddeld 387 duizend personen werkloos. Dit komt overeen met 5,0 procent van de beroepsbevolking. Het aantal werklozen is 111 duizend hoger dan dezelfde periode een jaar eerder. De werkloosheid steeg in alle leeftijdsgroepen. In de leeftijdsgroep 45-64 jaar was de toename het kleinst. Van de 45-plussers is 4 procent werkloos. Van alle leeftijdsgroepen hebben zij daarmee het laagste werkloosheidspercentage.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.