Omzet detailhandel september ruim 5 procent lager

De ondernemers in de detailhandel boekten in september ruim 5 procent minder omzet dan in september 2008. De ontwikkeling van de omzet wordt beïnvloed door de samenstelling van de koop- en feestdagen in een maand. Deze was in september 2009 gunstiger dan in september 2008. Na een globale correctie voor dit effect was de omzet ruim 6 procent lager dan een jaar eerder.

Net als in voorgaande maanden was de omzet van winkels in de non-foodsector flink lager. Deze winkels zetten ruim 7 procent minder om. Op drogisterijen na (die bijna 3 procent omzetstijging zagen) daalde de omzet over de hele linie. De afname was het grootst bij winkels in woninginrichtingartikelen en in consumentenelektronica.

De winkels in de foodsector boekten een bijna 1 procent hogere omzet dan in september 2008. De supermarkten realiseerden een groei van 1,5 procent. Speciaalzaken daarentegen zagen de aankopen ruim 7 procent lager uitvallen.

De tankstations behaalden in september 14 procent minder omzet dan een jaar eerder. Deze afname is grotendeels toe te schrijven aan lagere brandstofprijzen.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.