Inflatie stijgt verder

  • Hogere inflatie door duurdere autobrandstoffen
  • Verschil tussen inflatie Nederland en eurozone wordt iets groter

De inflatie is in oktober 2009 uitgekomen op 0,7 procent. In september waren de consumentenprijzen 0,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De stijging van de inflatie wordt voornamelijk veroorzaakt door de prijsontwikkeling van benzine, diesel en LPG. De prijzen aan de pomp waren in oktober weliswaar nog 3,5 procent lager dan een jaar eerder, maar in september waren ze nog 12,1 procent lager. Dit had een inflatieverhogend effect.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in oktober gestegen naar 0,4 procent, tegen 0,0 procent een maand eerder. Voor oktober raamt Eurostat de inflatie in de eurozone op -0,1 procent. Deze inflatie was een maand eerder nog -0,3 procent. Het verschil tussen de Nederlandse inflatie en de inflatie in de eurozone loopt hiermee verder op naar 0,5 procentpunt.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.