Inflatie klimt verder omhoog

De inflatie kwam in oktober 2009 uit op 0,7 procent, 0,3 procentpunt hoger dan in september. Dit is de derde maandelijkse stijging op rij. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. 

De toename komt voornamelijk door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen. Hoewel de prijzen aan de pomp lager waren dan een jaar eerder, was dit verschil kleiner dan vorige maand.

In de bijdrage van de verschillende artikelgroepen aan de inflatie veranderde alleen die van vervoer. Waar deze groep in september nog de inflatie drukte met 0,3 procent, was de bijdrage in oktober neutraal. Duurdere alcoholhoudende dranken en tabak droegen 0,3 procentpunt bij aan de inflatie en hogere prijzen bij de horeca 0,2 procentpunt.

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Volgens deze methode had Nederland in oktober een inflatie van 0,4 procent. Eurostat, het Europees statistisch bureau, berekende voor de eurozone een deflatie van 0,1 procent. Het verschil tussen de Nederlandse inflatie en die in de eurozone is iets groter geworden.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.