Beursbedrijven keren aandeelhouders fors minder geld uit

In de eerste drie kwartalen van 2009 hebben Nederlandse beursgenoteerde bedrijven ongeveer 8,6 miljard euro aan dividend overgemaakt naar hun aandeelhouders. Daarnaast hebben zij voor bijna 1 miljard euro eigen aandelen ingekocht. De 9,4 miljard euro is slechts een derde van het bedrag dat beursbedrijven in dezelfde periode vorig jaar aan hun aandeelhouders betaalden. Dit hangt vooral samen met de economische crisis.

Uitbetalingen beursgenoteerde bedrijven

Uitbetalingen beursgenoteerde bedrijven

Vooral minder aankoop eigen aandelen

Bedrijven zijn vooral gestopt met het inkopen van eigen aandelen. In de eerste negen maanden van 2009 kochten zij nog maar voor 786 miljoen euro aan eigen aandelen in. Vorig jaar was dit in diezelfde periode nog ruim 11 miljard. Aan dividend werd in de eerste drie kwartalen van 2009 ongeveer 8,6 miljard euro uitgekeerd. Een jaar eerder betaalden de bedrijven nog bijna het dubbele aan dividend.

De kredietcrisis kwam het hardst aan bij de financiële bedrijven. Hun aandeelhouders kregen in de eerste negen maanden van 2009 slechts 200 miljoen euro uitgekeerd. Vorig jaar werd nog 8,5 miljard op hun rekening bijgeschreven.

De uitbetaling van ruim 9 miljard euro door beursbedrijven was ruim 4 procent van hun beurswaarde. Dat percentage ligt op ongeveer hetzelfde niveau als in voorgaande jaren, aangezien de koersen nog harder zijn gedaald dan de uitbetalingen aan aandeelhouders. 

Jos van Heiningen
 
StatLine, Dividend op gewone aandelen