Conjunctuurbeeld iets beter

Het conjunctuurbeeld was eind oktober iets beter dan eind september. Dit komt vooral doordat de orders en het vertrouwen van de ondernemers in de industrie toegenomen zijn. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt iets minder diep in de fase van “laagconjunctuur”. Alle indicatoren presteren nog onder hun langjarig gemiddelde.

De economie is in het tweede kwartaal van 2009 met 5,4 procent gekrompen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008. De krimp is groter dan die in het eerste kwartaal. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal kromp de economie met 1,1 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

De consumenten waren in oktober iets somberder gestemd dan in september. Het consumentenvertrouwen daalde van -17 tot -19. De stemming onder ondernemers in de industrie verbeterde. De ondernemers in de zakelijke dienstverlening waren minder optimistisch over de toekomstige omzet dan in september.

De productie van de industrie was in augustus 8 procent lager dan een jaar eerder. Het uitvoervolume van goederen was 9 procent kleiner. De consumptie door huishoudens was 3,5 procent lager.

De kapitaalmarktrente bedroeg in september 3,6 procent en was daarmee even hoog als een maand eerder. De inflatie bedroeg 0,4 procent. De afzetprijzen van de industrie waren 12,5 procent lager dan in september 2008.

In de periode juli – september waren gemiddeld 398 duizend personen werkloos. Dit zijn er 10 duizend meer dan in de vorige driemaandsperiode. Het aantal banen was in het tweede kwartaal 72 duizend lager dan een jaar eerder. Eind juni stonden er 127 duizend vacatures open, 25 duizend minder dan eind maart. Het aantal uitzenduren was in het tweede kwartaal van 2009 fors lager dan in het eerste.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp) 

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.