Huishoudens besteden minder

Huishoudens hebben in augustus 3,5 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in augustus 2008. In juli waren de bestedingen 2,3 procent lager. De consumptie ligt al acht maanden onder het niveau van een jaar eerder. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

Aan goederen is 6,2 procent minder besteed dan een jaar eerder. Een deel van deze daling wordt veroorzaakt doordat studieboeken voor het voortgezet onderwijs met ingang van dit schooljaar gratis zijn en daarom niet meer meetellen in de consumptie van huishoudens. De bestedingen aan diensten waren 1,3 procent lager.

De huishoudens bleven terughoudend met het kopen van duurzame goederen. De besteding hieraan was 8,0 procent kleiner. Er werd vooral minder besteed aan huishoudelijke apparaten, meubels en nieuwe personenauto’s.

De consumptie van voedings- en genotmiddelen was 0,2 procent lager dan een jaar eerder. De huishoudens geven al ruim een jaar minder uit aan deze consumptiecategorie.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.