Omzet detailhandel krimpt bijna 8 procent

  • Grootste omzetafname winkels in non-food in 2009
  • Lichte omzetdaling supermarkten

In augustus van dit jaar heeft de detailhandel 7,7 procent minder omzet behaald dan een jaar eerder. Het volume kromp met 7,1 procent, terwijl de prijzen met 0,7 procent daalden. De prijsdaling werd geheel veroorzaakt door lagere brandstofprijzen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De omzetontwikkeling in de detailhandel is negatief beïnvloed door de samenstelling in koopdagen. Augustus 2009 had een maandag meer en een vrijdag minder ten opzichte van augustus vorig jaar. Na een correctie voor dit effect komt de omzet bijna 6 procent lager uit.

Net als in voorgaande maanden was de omzet bij de winkels in de non-foodsector flink lager. Deze winkels zetten ruim 11 procent minder om. De grootste afnames vonden plaats bij de winkels in consumentenelektronica, winkels in bovenkleding en textielsupermarkten. Deze winkels hadden een krimp van meer dan 15 procent ten opzichte van augustus 2008.

Ook de winkels in voedings- en genotmiddelen boekten minder omzet. De speciaalzaken noteerden bijna 8 procent minder omzet ten opzichte van het voorgaande jaar, de supermarkten ruim 1 procent minder. Hierdoor kwam de totale omzet bij de foodwinkels ruim 2 procent lager uit. Na koopdagcorrectie hadden deze winkels, door de hogere prijzen, een lichte omzetstijging.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads