Omzet detailhandel bijna 8 procent lager

De ondernemers in de detailhandel boekten in augustus bijna 8 procent minder omzet dan in augustus 2008. De ontwikkeling van de omzet wordt beïnvloed door de samenstelling van de koop- en feestdagen in een maand. Deze was in augustus 2009 minder gunstig dan in augustus 2008. Na een globale correctie voor dit effect was de omzet bijna 6 procent lager dan een jaar eerder.

Net als in voorgaande maanden was de omzet van winkels in de non-foodsector flink lager. Deze winkels zetten ruim 11 procent minder om. De afname was het grootst bij textielsupermarkten, bovenkledingwinkels en winkels in consumentenelektronica. Hier bedroeg de krimp meer dan 15 procent.

De winkels in de foodsector realiseerden ruim 2 procent minder omzet dan in augustus 2008. De omzetdaling van de speciaalzaken bedroeg bijna 8 procent, die van de supermarkten ruim 1 procent.

De tankstations behaalden in augustus 13 procent minder omzet dan een jaar eerder. Deze afname is grotendeels toe te schrijven aan de veel lagere brandstofprijzen.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en horeca.