Jongeren werken vaak 's avonds en in het weekend

In 2008 werkten bijna zes op de tien personen in de werkzame beroepsbevolking op onregelmatige tijden. Bij mannen komt dit vaker voor dan bij vrouwen en bij jongeren vaker dan bij ouderen. Jongeren met onregelmatige werktijden zijn vooral actief in de handel, de horeca en de gezondheidszorg.

Ruim helft werkenden heeft onregelmatige werktijden

Bijna zes op de tien personen in de werkzame beroepsbevolking hadden in 2008 te maken met onregelmatige werktijden. Werken in de avonduren of op zaterdag kwam het meeste voor, nachtwerk het minste. Mannen werkten iets vaker op onregelmatige tijden dan vrouwen, 59 tegen 55 procent.

Onregelmatige werktijden naar geslacht en leeftijd, 2008

Onregelmatige werktijden naar geslacht en leeftijd, 2008

Jongeren werken vaker op onregelmatige tijden

Jongeren werkten in 2008 veel vaker op onregelmatige tijden dan ouderen. Opvallend daarbij is dat dit bij jonge vrouwen vaker voorkomt dan bij jonge mannen. Bijna zeven op de tien jonge vrouwen en iets meer dan zes op de tien jonge mannen hadden onregelmatige werktijden.

Onregelmatige werktijden het meest in de horeca

De horeca is koploper in onregelmatige werktijden: negen van de tien werkenden hebben ermee te maken. Ook in de cultuur en overige dienstverlening en in de landbouw komt het relatief vaak voor. 

Werkenden met onregelmatige werktijden naar bedrijfstak, 2008

Werkenden met onregelmatige werktijden naar bedrijfstak, 2008

Handel, horeca en gezondheidszorg zetten jongeren in

In de handel en in de horeca werken jonge mannen en vrouwen veel vaker op onregelmatige tijden dan hun oudere collega´s. Het gaat hierbij waarschijnlijk om grotere bijbanen als winkelbediende of kelner. Jongeren werken in deze sectoren vooral in de weekenden en de avonden, wanneer ze geen les of college hebben. In de gezondheidszorg is hetzelfde patroon te zien. Hier gaat het uitsluitend om jonge vrouwen.

Werkende jongeren met onregelmatige werktijden in enkele bedrijfstakken, 2008

Werkende jongeren met onregelmatige werktijden in enkele bedrijfstakken, 2008

Ingrid Beckers en Lian Kösters

Bron: StatLine, Beroepsbevolking; regeling werktijden