Aantal bedrijven opnieuw toegenomen

Op 1 januari 2009 telde Nederland 844 duizend bedrijven en instellingen. Dit zijn er ruim 46 duizend meer dan een jaar eerder. Vooral het aantal éénmanszaken is opnieuw flink toegenomen.

In ruim 471 duizend bedrijven en instellingen werkt slechts één werkzaam persoon. Dat wil zeggen dat bijna 56 procent van de bedrijven een ‘éénpitter’ is. In de periode 2006–2009 steeg het aantal éénmansbedrijven met 32,6 procent. Het totaal aantal bedrijven nam in die periode met ruim 16 procent toe. De afgelopen drie jaar steeg het aantal bedrijven gemiddeld met 5 procent per jaar en het aantal werkenden op deze bedrijven met nog geen 2 procent.  Dit betekent dat er ieder jaar minder mensen per bedrijf werkzaam zijn.

Aantal bedrijven naar grootte-klasse
Aantal bedrijven naar grootte-klasse

Leeuwendeel bedrijven hoort tot kleinbedrijf

In 2008 werkten in 91 procent van alle bedrijven minder dan 10 personen, in 8 procent werkten tussen de 10 en 100 personen en in 1 procent 100 of meer personen. De meeste bedrijven waren actief in de industrie, de handel of de zakelijke dienstverlening. Ruim 40 procent van de totale groei in de afgelopen drie jaar is toe te schrijven aan de zakelijke dienstverlening. Deze groei was onafhankelijk van de bedrijfsgrootte.

Rico Konen

Bronnen: