Inflatie in september licht gestegen

  • Vliegtickets en kleding duurder
  • Benzine en voeding goedkoper

De inflatie is in september 2009 iets gestegen en komt uit op 0,4 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan vorige maand en 0,2 procentpunt hoger dan in juli. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De lichte stijging van de inflatie komt vooral door duurdere vliegtickets en kleding. Hogere prijzen van televisies en geluidsapparatuur droegen ook bij aan de oplopende inflatie.

De stijging werd gedempt door de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen en benzine. Voedingsmiddelen waren 1,2 procent goedkoper dan vorig jaar september. Vooral groenten en vlees daalden in prijs. Benzine was 10 procent goedkoper dan een jaar eerder.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) was 0,0 procent. In juli en augustus was dit -0,1 procent. Voor september verwacht Eurostat dat de inflatie in de eurozone uitkomt op -0,3 procent. Het verschil tussen de Nederlandse inflatie en die in de eurozone loopt hiermee weer op naar 0,3 procentpunt. Vorige maand nam het verschil juist af tot 0,1 procentpunt.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads