Inflatie iets omhoog

De inflatie kwam in september 2009 uit op 0,4 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in augustus. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De lichte toename komt vooral door de prijsontwikkeling van vliegtickets en kleding. De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen en benzine had daarentegen een verlagend effect op de inflatie.

De bijdrage van de verschillende artikelgroepen aan de inflatie veranderde tussen augustus en september nauwelijks. Duurdere alcoholhoudende dranken en tabak droegen 0,3 procentpunt bij aan de inflatie en hogere prijzen bij de horeca 0,2 procentpunt. De prijsontwikkeling van vervoer drukte de inflatie daarentegen met 0,3 procentpunt.

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Volgens deze methode had Nederland in september een inflatie van 0,0 procent. Eurostat, het Europees statistisch bureau, berekende voor de eurozone een deflatie van 0,3 procent. Het verschil tussen de Nederlandse inflatie en die in de eurozone is daarmee weer opgelopen. Vorige maand nam het verschil nog af tot 0,1 procentpunt.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.