Detailhandel behaalt minder omzet

De ondernemers in de detailhandel boekten in juli ruim 3 procent minder omzet dan in juli 2008. De prijzen waren 1,5 procent lager dan een jaar eerder. De ontwikkeling van de omzet wordt beïnvloed door de samenstelling van de koop- en feestdagen in een maand. Deze was in juli 2009 gunstiger dan in juli 2008. Na een globale correctie voor dit effect was de omzet bijna 5 procent lager dan een jaar eerder.

Binnen de detailhandel liep de omzetontwikkeling sterk uiteen. De tankstations behaalden in juli 13 procent minder omzet. Deze afname valt geheel toe te schrijven aan de veel lagere brandstofprijzen.

De omzet van de winkels in de non-foodsector was 5 procent lager dan in juli 2008. Met 15 procent was de afname het grootst bij de winkels in consumentenelektronica. Doe-het-zelfzaken en meubelverkopers behaalden respectievelijk 6 en 8 procent minder omzet. Drogisterijen zetten juist meer om dan een jaar eerder.

De winkels in de foodsector realiseerden bijna 3 procent meer omzet. De omzet van de speciaalzaken was wat lager dan een jaar eerder, de toename kwam dan ook geheel voor rekening van de supermarkten. De prijzen van de verkochte artikelen waren ruim 1 procent hoger.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 15 september 2009 gepubliceerde bericht over de detailhandel in juli. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.