Bedrijfsresultaat grote ondernemingen gehalveerd

Het bedrijfsresultaat van de grote ondernemingen kwam in het tweede kwartaal van 2009 uit op 4,2 miljard euro. Dit is het laagste niveau sinds de start van de statistiek in 2005. Het resultaat is meer dan 50 procent lager dan een jaar eerder. Voor een groot deel is dat toe te schrijven aan de ondernemingen in de industrie.

Ontwikkeling bedrijfsresultaat grote ondernemingen

2920g1

Bedrijfsresultaten industrie onder druk

De slechte resultaten van de grote ondernemingen in het tweede kwartaal 2009 zijn voor meer dan de helft toe te schrijven aan ondernemingen in de industrie. Een aantal van deze bedrijven had veel last van de lagere olie- en gasprijzen. Ook ondernemingen in de aardolie- en aardgaswinning en de distributie van elektriciteit en aardgas behaalden een aanzienlijk slechter bedrijfsresultaat dan in het tweede kwartaal van 2008. Ook hier spelen de lage olie- en gasprijzen een belangrijke rol. Ten slotte boekten ook de handel in en reparatie van consumentenartikelen een slechter bedrijfsresultaat dan vorig jaar.

Aandeel grote ondernemingen met een positief bedrijfsresultaat

2920g2

Minder ondernemingen in de rode cijfers

Het bedrijfsresultaat van grote ondernemingen bevond zich in het tweede kwartaal van dit jaar op een dieptepunt. Desondanks waren er minder grote ondernemingen met een negatief bedrijfsresultaat dan een kwartaal eerder. In 2007 en de drie kwartalen daarna noteerden gemiddeld meer dan 80 procent van de ondernemingen een positief bedrijfsresultaat. Dat aantal daalde in het vierde kwartaal van 2008 en in het eerste kwartaal van 2009 tot 70 procent. In het tweede kwartaal van 2009 krabbelde een aantal bedrijven die een kwartaal eerder nog in de rode cijfers zaten weer op. Zo kon drie kwart van de ondernemingen een positief bedrijfsresultaat in de boeken schrijven.

Ken Arentsen

Bron: