Conjunctuurbeeld iets beter

Het conjunctuurbeeld was eind september iets beter dan eind augustus. Dit komt vooral doordat de afname van de uitvoer is gehalveerd. Ook de afname van de consumptie was een stuk kleiner. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt iets minder diep in de fase van “laagconjunctuur”. Alle indicatoren presteren nog onder hun langjarig gemiddelde.

De economie is in het tweede kwartaal van 2009 met 5,4 procent gekrompen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008. De krimp is groter dan die in het eerste kwartaal. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal kromp de economie met 1,1 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

De indicator van het consumentenvertrouwen bleef in september onveranderd op -17. Het producentenvertrouwen verslechterde iets en kwam uit op -9,8. De ondernemers in de zakelijke dienstverlening waren in september beduidend optimistischer over de toekomstige omzet dan in augustus.

Het uitvoervolume van goederen was in juli 6 procent kleiner dan een jaar eerder. In juni was dit nog ruim 11 procent. Ook bij de productie en de consumptie was de afname iets minder groot dan in voorgaande maanden. De productie van de industrie was 10 procent lager dan in juli 2008 en de consumptie door huishoudens 2 procent.

De kapitaalmarktrente daalde voor de tweede achtereenvolgende maand en kwam in augustus uit op 3,6 procent. De inflatie was 0,3 procent. De afzetprijzen van de industrie waren in augustus 12,5 procent lager dan in augustus 2008.

In de periode juni – augustus waren gemiddeld 386 duizend personen werkloos. Dit zijn er 15 duizend meer dan in de vorige driemaandsperiode. Het aantal banen was in het tweede kwartaal 72 duizend lager dan een jaar eerder. Eind juni stonden er 127 duizend vacatures open, 25 duizend minder dan eind maart. Het aantal uitzenduren was in het tweede kwartaal van 2009 fors lager dan in het eerste.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)

       

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.