Afname uitvoer halveert

Het volume van de uitvoer van goederen was in juli 6 procent kleiner dan een jaar eerder. Dit is een halvering van de afname ten opzichte van juni, toen het uitvoervolume nog ruim 11 procent kleiner was. Het volume van de invoer nam in juli met bijna 10 procent af. Ook deze afname is minder groot dan in de voorgaande maanden. Deze volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten.

De verbetering van de uitvoer is in lijn met de ontwikkeling van de indicatoren, zoals die weergegeven worden in de exportradar. Daarin is te zien dat de omstandigheden voor de export de laatste maanden minder ongunstig zijn geworden.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 26,0 miljard euro. Dat is 17 procent minder dan een jaar eerder. De invoerwaarde daalde met 20 procent tot 23,0 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 2,9 miljard euro. Dit is 0,3 miljard euro meer dan in juli 2008.

De in- en uitvoerwaarde van minerale brandstoffen nam fors af, die van chemische producten en van voeding en dranken echter veel minder. De uitvoer naar EU-landen nam sterk af, maar de uitvoer naar niet-EU-landen is bijna terug op het niveau van een jaar geleden. De invoer uit niet-EU-landen nam juist sterker af dan uit EU-landen.

Vooral als gevolg van de veel lagere aardolie- en aardgasprijzen waren de in- en uitvoerprijzen in juli ongeveer 11,5 procent lager dan een jaar eerder. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is ten opzichte van juli 2008 iets verslechterd.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de internationale handel van 11 september. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Uitvoer goederen (volume)

Uitvoer goederen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.