Afname consumptieve bestedingen kleiner

Huishoudens hebben in juli 2,1 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in juli 2008. In juni waren de bestedingen 2,9 procent lager. De consumptie ligt al zeven maanden onder het niveau van een jaar eerder, maar de afname is kleiner geworden. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

Aan goederen is 3,6 procent minder besteed dan in juli 2008. De bestedingen aan diensten waren 0,7 procent lager. De afname was minder groot dan in eerdere maanden.

De huishoudens bleven terughoudend met het kopen van duurzame goederen. Het volume was 4,7 procent kleiner dan een jaar eerder. Er werd vooral minder besteed aan huishoudelijke apparaten, meubels en nieuwe personenauto’s. Wel was de afname bij de auto’s duidelijk kleiner dan in voorgaande maanden. Aan kleding werd in juli meer besteed dan in juli 2008.

De consumptie van voedings- en genotmiddelen was 2,6 procent lager dan een jaar eerder. De huishoudens beknibbelen al ruim een jaar op deze consumptiecategorie.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.