Krimp in de schoonmaakbranche

De bedrijven in de schoonmaakbranche hebben in het tweede kwartaal van 2009 hun omzet zien dalen. De omzet was 1 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2008, de prijzen waren 3 procent hoger. Daarmee is voor het eerst sinds 2004 sprake van krimp in deze branche.

Door de verslechterde economische situatie is er minder vraag naar schoonmaakdiensten. Vooral schoonmaakbedrijven die werken voor kantoren, hotels en de bouw hebben te maken met een dalende vraag. Kantoren zijn uit gebruik genomen en bouwbedrijven kampten in de eerste twee kwartalen van 2009 met omzetverlies.

Omzet schoonmaakbedrijven

Omzet schoonmaakbedrijven

In de schoonmaakbranche zijn de bedrijven in interieurreiniging goed voor drie kwart van de omzet. Deze bedrijven zien de omzet nog een beetje groeien. In vergelijking met de totale zakelijke dienstverlening doet de schoonmaakbranche het overigens nog redelijk goed. De omzet van de zakelijke dienstverleners was 4 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2008.

Nicole Braams

Bronnen: