Veel minder nieuwe motorvoertuigen verkocht

In het eerste halfjaar van 2009 zijn in totaal 271 duizend nieuwe motorvoertuigen verkocht. Dat zijn er 28 procent minder dan in het eerste halfjaar van 2008. De daling van de verkopen zette in juli verder door. De verkopen van personenauto’s, bedrijfsvoertuigen en motoren waren die maand 21 procent lager dan een jaar eerder.

Verkoop nieuwe motorvoertuigen

Verkoop nieuwe motorvoertuigen

Verkoop bedrijfsvoertuigen zwaarst getroffen

Vooral de verkoop van nieuwe bedrijfsvoertuigen lijdt zwaar onder de  economische crisis. In de eerste zes maanden van dit jaar gingen er 40 duizend bedrijfsvoertuigen van de hand. Dat waren er 36 procent minder dan in dezelfde periode van 2008. De verkoop in juli liep met 41 procent terug.

Bijna 20 duizend bestelauto’s minder verkocht

De afname van het aantal verkochte bedrijfsvoertuigen is grotendeels toe te schrijven aan de bestelauto’s. In het eerste halfjaar van 2009 zijn daar bijna 20 duizend minder van verkocht dan een jaar eerder.

De verkoop van nieuwe bestelauto’s daalt al sinds het derde kwartaal van 2008 en was in de maanden mei en juni van dit jaar bijna gehalveerd in vergelijking met een jaar eerder. In juli kwam de verkoop 42 procent lager uit.

Verkoop nieuwe bestelauto’s

Verkoop nieuwe bestelauto’s

Aantal verkochte personenauto’s met een kwart afgenomen

Ruim acht van de tien verkochte motorvoertuigen is een personenauto. Ook de verkoop van nieuwe personenauto’s zakte fors in. In het eerste halfjaar van 2009 werden er 221 duizend verkocht. Dat is ruim een kwart minder dan een jaar eerder. In juli van dit jaar was de verkoop 16 procent lager. Vanaf het derde kwartaal van 2008 zijn er elk kwartaal minder personenauto’s verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Motorfietsenverkoop daalt het minst

De motorfietsenverkoop kwam in de eerste zes maanden van dit jaar met 9,9 duizend verkochte exemplaren 15 procent lager uit dan in het eerste halfjaar van 2008.
In maart en april van 2009, de maanden waarin doorgaans de meeste motorfietsen worden verkocht, leek het iets beter te gaan met de verkopen. In deze twee maanden was de daling minder sterk dan in januari en februari. Vanaf mei zijn de motorverkopen echter weer gekelderd. In juli zijn er 22 procent minder motorfietsen verkocht dan in juli 2008.

Verkoop nieuwe motorfietsen, 2009

Verkoop nieuwe motorfietsen, 2009

Astrid Dohmen en Vinodh Lalta

Bron: StatLine,