Inflatie laag

De inflatie kwam in augustus 2009 uit op 0,3 procent en bleef daarmee laag. In juli was de inflatie 0,2 procent. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De lichte toename van juli op augustus komt vooral door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen. Deze waren in augustus weliswaar ruim 10 procent goedkoper dan een jaar eerder, maar in juli waren de prijzen nog bijna 17 procent lager. De prijsontwikkeling van vliegtickets en van voedingsmiddelen had een verlagend effect op de inflatie.

De bijdrage van de verschillende artikelgroepen aan de inflatie veranderde tussen juli en augustus vrijwel niet. Duurdere alcoholhoudende dranken en tabak droegen 0,3 procentpunt bij aan de inflatie en hogere prijzen bij de horeca 0,2 procentpunt. De prijsontwikkeling van vervoer drukte de inflatie daarentegen met 0,4 procentpunt.

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Volgens deze methode had Nederland in augustus een deflatie van 0,1 procent. Eurostat, het Europees statistisch bureau, berekende voor de eurozone een deflatie van 0,2 procent. In voorgaande maanden lag de inflatie in Nederland telkens ruim boven het gemiddelde van de eurozone. Het verschil tussen de inflatie in Nederland en het buitenland is dus vrijwel verdwenen.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.