Charlotte Rietbergen wint Statistics Netherlands Award 2009

Charlotte Rietbergen, studente van de research master ‘Methodolgy and Statistics for the Behavioural and Social Sciences’, heeft de Statistics Netherlands Award 2009 gewonnen. Dat maakte drs. G. van der Veen, directeur-generaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek, bekend tijdens de opening van het academisch jaar 2009-2010 van de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Elk jaar honoreert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met de Statistics Netherlands Award een master thesis van de Utrechtse research master ‘Methodology and Statistics for the Behavioural and Social Sciences’. De theses worden onder andere beoordeeld op toepasbaarheid, theoretische kwaliteit en leesbaarheid van de tekst. De thesis ‘The Design of Cluster Randomized Crossover Trials’ van Charlotte Rietbergen bleek op alle vlakken hoog te scoren, zodat de studente donderdag 3 september uit handen van drs. G. van der Veen de award ontving.

In Rietbergens onderzoek wordt de efficiëntie van het gebruik van een onderzoeksopzet, waarbij complete groepen proefpersonen worden toegewezen aan verschillende interventiecondities, beschreven. Binnen een dergelijke opzet ontvangen verschillende of dezelfde proefpersonen binnen de groepen de betreffende interventies. Hierdoor wordt het mogelijk het effect van de interventies binnen de groepen of zelfs binnen proefpersonen in deze groepen te evalueren. Mogelijke verschillen tussen de groepen spelen daardoor geen rol meer.

In haar scriptie geeft Rietbergen formules waarmee het optimaal aantal groepen en optimaal aantal proefpersonen binnen de groepen berekend kunnen worden. Daarnaast beschrijft ze in welke situaties welke type opzet gebruikt kan worden, om een zo efficiënt mogelijke proefopzet te bereiken.

Graduate school en CBS

De research master is onderdeel van de Graduate School van de Universiteit Utrecht en wordt verzorgd door het departement Methoden & Technieken van de faculteit Sociale Wetenschappen. Deze tweejarige research master leidt studenten op tot onderzoeker in methoden en technieken van sociaalwetenschappelijk onderzoek of tot methodoloog bij universiteiten en onderzoeksinstellingen. Het programma bestaat uit cursussen op het gebied van geavanceerde methodologie en statistiek, een stage en onderzoekseminars. Het programma wordt afgesloten met het schrijven van een master thesis.

Deze specialistische en hooggekwalificeerde masteropleiding wordt zeer gewaardeerd door het CBS, vooral omdat de productie van statistieken steeds meer gebaseerd zal worden op het gebruik van secundaire bronnen. Daarnaast zal de vraag naar hooggekwalificeerde methodologen en statistici de komende jaren toenemen. Met deze prijs wil het CBS het belang van de opleiding onderstrepen en de samenwerking met de Universiteit Utrecht op concrete wijze vormgeven.

Meer informatie:

Ronnie van Veen, persvoorlichter faculteit Sociale Wetenschappen (UU)

T: 030 253 4027, r.a.b.vanveen@uu.nl

B.g.g. Perscommunicatie Universiteit Utrecht (030) 253 35 50