Stemming ondernemers industrie verbetert

Ondernemers in de industrie waren in augustus duidelijk minder somber dan in juli. Het producentenvertrouwen kwam uit op -9,3, tegen -14,8 in juli. Sinds het dieptepunt in februari toont deze indicator een duidelijk herstel. Ondanks de sterke verbetering blijft de stemming nog altijd negatief.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

De ondernemers in de industrie waren in augustus veel minder pessimistisch over de verwachte productie dan in juli. Het aantal ondernemers dat een afname van de productie verwachtte was nog wel groter dan het aantal dat een toename voorzag. Het oordeel over de orderpositie was ondanks een verbetering nog altijd zeer negatief. Het oordeel over de voorraden gereed product veranderde niet.

De waarde van de orderontvangsten is de afgelopen drie maanden per saldo nog afgenomen, maar het aantal ondernemers dat een afname rapporteerde werd wel kleiner. De index orderpositie (de orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) liep iets op, van 98,4 in juli naar 99,1 in augustus. Over de toekomstige ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun branche waren de ondernemers in augustus nog zeer pessimistisch, maar niet meer in die mate als in voorgaande maanden.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.