Conjunctuurbeeld slechter, stemming opgewekter

Het conjunctuurbeeld was eind augustus slechter dan eind juli. Dit komt vooral door de grote krimp van de economie, de ver teruggevallen investeringen en forse afname van de banen. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt dieper in de fase van “laagconjunctuur”. Alle indicatoren presteren nu onder hun langjarig gemiddelde. De stemmingsindicatoren laten echter enige verbetering zien.

De economie is in het tweede kwartaal van 2009 met 5,1 procent gekrompen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008. De krimp is iets groter dan die in het eerste kwartaal. Het tweede kwartaal telde een werkdag minder dan een jaar eerder. Ten opzichte van het eerste kwartaal kromp de economie met 0,9 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

De stemming van consumenten en producenten verbeterde aanzienlijk. De ondernemers in de industrie waren in augustus veel minder pessimistisch over de verwachte productie. De ondernemers in de zakelijke dienstverlening waren minder somber dan in juli.

De kapitaalmarktrente bedroeg in juli 3,8 procent. Dit was 0,2 procentpunt minder dan in juni. De inflatie kwam in juli uit op 0,2 procent, tegen 1,4 procent in juni. De terugval komt vooral door lagere energietarieven. De afzetprijzen van de industrie waren 15 procent lager dan in juli 2008.

In de periode mei – juli waren gemiddeld 371 duizend personen werkloos. Dit zijn er even veel als in de periode april-juni. Het aantal banen was in het tweede kwartaal 93 duizend lager dan een jaar eerder. Eind juni stonden er 127 duizend vacatures open, 25 duizend minder dan eind maart. Het aantal uitzenduren was in het tweede kwartaal van 2009 fors lager dan in het eerste.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.