Afzetprijzen Industrie 15 procent lager

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juli 15 procent lager dan in juli 2008. In juni waren de producten van de industrie 14 procent goedkoper dan een jaar eerder. Sinds november 2008 zijn de afzetprijzen onafgebroken lager dan een jaar eerder. De prijsdaling van 15 procent is de grootste sinds de start van de reeks in 1991.

De aardolieverwerkende industrie rekende bijna 44 procent minder voor haar producten dan in juli 2008. De prijsontwikkeling in deze branche hangt sterk samen met de prijs van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent olie was, in euro’s, ruim 45 procent goedkoper dan een jaar eerder. Medio 2008 bereikte de olieprijs een top.

Ook de chemische industrie en de basismetaalindustrie rekenden fors minder voor hun producten. Hier waren de prijzen meer dan 20 procent lager. Producten van de voedingsmiddelenindustrie en de papierindustrie kostten ruim 5 procent minder. Er zijn ook enkele bedrijfstakken waar de prijzen in juli hoger waren dan een jaar eerder. Dit betreft onder andere de drankenindustrie, de tabaksverwerkende industrie en de meubelindustrie.

De afzetprijzen bleven in juli vrijwel onveranderd ten opzichte van juni. Op de buitenlandse markt was er een lichte prijsdaling, maar op de binnenlandse markt stegen de prijzen iets. In mei en juni stegen de prijzen nog met ongeveer 1 procent ten opzichte van een maand eerder.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.