Student verdient gemiddeld ruim 5 duizend euro per jaar bij

Studenten in het hoger onderwijs verdienden in 2008 gemiddeld 5 250 euro met een bijbaan of via een eigen bedrijf. Hbo-studenten verdienden gemiddeld bijna 5 700 euro. Dat is 1 100 euro meer dan wo-studenten.

Gemiddelde bijverdiensten van studenten hoger onderwijs, 2008

Gemiddelde bijverdiensten van studenten hoger onderwijs, 2008

Hbo’ers verdienen meer dan wo-studenten

Hbo-studenten verdienen gemiddeld meer dan wo-studenten. Dit komt doordat ze vaker bijverdiensten hebben, meer uren per week en meer weken per jaar werken. Zo werkten 83 procent van de wo’ers in 2008 naast hun studie. Bij hbo’ers is dat bijna 92 procent.

Studenten werken 2 tot 3 dagen per week

De oudere studenten werken meer uren en verdienen ook meer dan de jongere studenten. Aanvankelijk hebben studenten die werken vaak een kleine baan van gemiddeld 13 uur per week in de periode dat ze werken. In de loop van de studie neemt dat toe tot 23 uur per week bij studenten van 24 jaar. De bijverdiensten lopen op van bijna 3 200 euro per jaar voor de 19-jarigen tot 6 500 euro voor de 24-jarigen. Naast kleine bijbanen gaat het bij studenten ook meestal om korte en flexibele banen.

Aantal uren per gewerkte week van studenten hoger onderwijs, 2008

Aantal uren per gewerkte week van studenten hoger onderwijs, 2008

Winkels en horeca nog altijd favoriet

In een winkel of in de horeca werken is nog steeds favoriet bij studenten. Dat geldt vooral voor de werkende studenten tot en met 21 jaar: 14 procent van hen is winkelbediende en 11 procent heeft een baan als kelner of serveerster. Onder oudere studenten beginnen de traditionele studentenbanen plaats te maken voor banen die een relatie hebben met de studie. Zo geven oudere studenten vaker les of werken ze als ICT-programmeur of administratieve kracht.

Tien meest uitgeoefende beroepen van studenten hoger onderwijs, 2008

Tien meest uitgeoefende beroepen van studenten hoger onderwijs, 2008

Reinder Lok en Clemens Siermann

Bron: Bijverdiensten en gewerkte uren studenten hoger onderwijs, 2008