Prijzen bestaande koopwoningen wederom lager

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in juli gemiddeld 4,4 procent lager dan in juli 2008. Dit is de zesde maand op rij dat de prijzen lager waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan in juli 2008. Vrijstaande woningen daalden met 5,7 procent het meest in prijs. De prijsdaling van tussenwoningen was met 3,6 procent het kleinst.

In alle provincies behalve Zeeland daalden de prijzen. De grootste daling deed zich voor in Utrecht, waar koopwoningen 6,3 procent goedkoper waren. In Zeeland was er een prijsstijging van 0,4 procent.

Vergeleken met juni 2009 veranderden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen nauwelijks. De prijzen in Zeeland, Overijssel, Noord-Holland, Drenthe, Groningen en Zuid-Holland lagen hoger dan een maand eerder. In de overige provincies waren de woningen goedkoper.

Ruim 13 duizend bestaande woningen wisselden in juli van eigenaar. Dat is bijna 25 procent minder dan in juli 2008. Van alle woningtypen en in alle provincies was het aantal verkopen fors lager. Ten opzichte van juni 2009 steeg het aantal transacties daarentegen met ruim 33 procent.

Het CBS en het Kadaster publiceren samen over de prijsontwikkeling van koopwoningen. De prijsindex bestaande koopwoningen geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn.
Informatie over de regionale ontwikkeling van de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen sinds het einde van de jaren negentig is te vinden in het artikel "Huizenprijsstijging in Limburg het kleinst, in Zeeland het grootst".

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.