Aantal vacatures daalt verder

Eind juni 2009 stonden er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 127 duizend vacatures open. Dit zijn er 25 duizend minder dan eind maart. Deze afname is minder groot dan in de twee voorgaande kwartalen, toen het aantal vacatures met bijna 50 duizend per kwartaal afnam.

Het overgrote deel van de daling van het aantal vacatures deed zich voor bij particuliere bedrijven. De afname was het grootst in de commerciële dienstverlening, daar waren 16 duizend vacatures minder dan eind maart. Ook in de industrie, de bouw en de niet-commerciële dienstverlening stonden minder vacatures open.

Een indicator voor de spanning op de arbeidsmarkt is het aantal vacatures per duizend banen, de zogenaamde vacaturegraad. Eind juni waren er 17 vacatures per 1000 banen. Dit is bijna een halvering ten opzichte van een jaar eerder. De afname was het grootst in de bouw, daar liep de vacaturegraad in een jaar tijd terug van 49 naar 17. Ook in de industrie en de commerciële dienstverlening nam de vacaturegraad sterk af.

De dynamiek op de arbeidsmarkt was veel minder groot dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2009 ontstonden 185 duizend vacatures, ruim 100 duizend minder dan in het tweede kwartaal van 2008. Het is het kleinste aantal ontstane vacatures in vijf jaar. Het aantal vervulde en vervallen vacatures kwam uit op 202 duizend. Dit zijn er bijna 80 duizend minder dan een jaar eerder.

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.