Nederlandse reizigers blijven meer uitgeven in buitenland

Nederlanders gaven in het eerste kwartaal van 2009 tijdens toeristische reizen in het buitenland 1,7 miljard euro uit. Dat is 4 procent meer dan een jaar eerder. Buitenlanders gaven daarentegen fors minder uit in Nederland dan een jaar eerder.

Toeristische bestedingen

2833g1

Bestedingen buitenlandse toeristen dalen fors

Terwijl Nederlandse toeristen nog steeds meer uitgeven in het buitenland, houden buitenlandse toeristen de hand op de knip. In het eerste kwartaal van 2009 hebben buitenlanders 1 miljard euro besteed in Nederland tijdens toeristische reizen. Dat is 17 procent minder dan in hetzelfde kwartaal van 2008.

Ontwikkeling toeristische uitgaven

2833g2

Meer toeristisch geld naar buitenland, minder naar Nederland

De uitgaven van buitenlanders in Nederland dalen al sinds het tweede kwartaal van 2008. Vanaf dat kwartaal tot en met het eerste kwartaal van 2009 bedroeg de krimp 12 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De bestedingen van Nederlanders tijdens toeristische reizen in het buitenland zijn daarentegen in de vier kwartalen vanaf het tweede kwartaal 2008 met 7 procent gegroeid.

Vooral bestedingen Spaanse reizigers gedaald

Spaanse toeristen op bezoek in Nederland hebben in de vier laatste kwartalen 28 procent minder besteed. Ook de uitgaven van Engelsen (-19 procent), Zwitsers (-15 procent) en Duitsers (-14 procent) namen sterk af. Naast de economische recessie speelt ook een rol dat Pasen in 2009 in het tweede kwartaal viel en in 2008 in het eerste kwartaal.

Uitgaven Nederlanders sterkst toegenomen in VS

In de periode tweede kwartaal 2008 tot en met het eerste kwartaal 2009 zijn de uitgaven van Nederlandse toeristen in de VS met 36 procent toegenomen. Ook de bestedingen van landgenoten in Zwitserland (15 procent) en Italië (12 procent) zijn flink gestegen.

Ben Schoffelen

Bron StatLine, In- en uitvoer van reisverkeersdiensten