Consumptieve bestedingen onverminderd laag

Door huishoudens werd in mei 3,6 procent minder besteed dan in mei 2008. In april lag de afname in dezelfde orde van grootte. Al vier maanden achtereen zijn de consumptieve bestedingen fors lager dan een jaar eerder. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

De bestedingen aan goederen waren in mei ruim 6 procent lager dan een jaar eerder. Aan diensten werd ruim 1 procent minder besteed. Consumenten hielden met name de hand op de knip bij het kopen van duurzame goederen. Het volume van de bestedingen aan deze conjunctuurgevoelige consumptiecategorie was bijna 11 procent kleiner dan in mei 2008. Er werden veel minder nieuwe auto’s gekocht. Daarnaast liepen de bestedingen aan kleding, schoenen, meubels en huishoudelijke artikelen sterk terug.

De consumptie van voedings- en genotmiddelen was bijna 4 procent lager dan een jaar eerder. Op bestedingen aan voeding wordt door de huishoudens al een jaar beknibbeld.

Niet alleen het volume van de consumptieve bestedingen was in de eerste vijf maanden van 2009 kleiner dan een jaar eerder, ook de waarde van de uitgaven was lager dan in de eerste vijf maanden van 2008. De huishoudens spaarden volop. Er werd in de eerste vijf maanden van 2009 bijna 13 miljard euro meer spaargeld ingelegd dan opgenomen. Dit is 7 miljard euro meer dan in dezelfde periode van 2008. 

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.