Detailhandel zet bijna 9 procent minder om

De ondernemers in de detailhandel hebben in mei bijna 9 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Vooral het volume van de detailhandelsverkopen was kleiner. De prijzen lagen bijna 1 procent lager dan in mei 2008. Deze lichte prijsdaling is toe te schrijven aan de veel lagere brandstofprijzen bij tankstations. Door winkels in food en non-food verkochte artikelen waren respectievelijk 3 en bijna 1 procent duurder dan een jaar eerder.

De omzetontwikkeling van de detailhandel wordt beïnvloed door de samenstelling van de koop- en feestdagen. Deze was in mei dit jaar ongunstiger dan in 2008, met een zondag meer en een donderdag minder. Na een globale correctie hiervoor werd ongeveer 6 procent minder omzet behaald dan een jaar eerder.

Tankstations genereerden in mei 17 procent minder omzet. Dit kwam vrijwel geheel door lagere brandstofprijzen. De afname van de omzet in de non-foodsector bedroeg 11 procent. Alle branches in deze sector kampten met een grote terugval. De daling was nog het kleinst bij de drogisterijen, hun omzet was 5 procent lager dan in mei 2008.

Winkels in de foodsector realiseerden bijna 3 procent minder omzet. De omzetafname bij de supermarkten was iets minder groot dan die bij de speciaalzaken.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca