Conjunctuurbeeld verder verslechterd

Het conjunctuurbeeld was eind juni iets slechter dan eind mei. Dit komt vooral door de afname van de consumptie van huishoudens. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt dieper in de fase van “laagconjunctuur”.

De economie is in het eerste kwartaal van 2009 met 4,5 procent gekrompen. Dit is de sterkste afname in meer dan zestig jaar. Vooral de export en de investeringen liepen sterk terug. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal kromp de economie met 2,6 procent. Zo’n grote kwartaal-op-kwartaal-krimp is niet eerder gemeten.

Het consumentenvertrouwen veranderde nauwelijks. Deze indicator daalde van -23 in mei tot -24 in juni. De ondernemers in de industrie waren in juni wat minder pessimistisch dan in mei. Het producentenvertrouwen is na een dieptepunt in februari geleidelijk verbeterd, maar het is nog altijd negatief. Zakelijke dienstverleners waren in juni iets somberder dan in mei.

De kapitaalmarktrente bedroeg in mei 3,9 procent. Dit was 0,1 procentpunt meer dan in april. De inflatie kwam uit op 1,6 procent. De afzetprijzen van de industrie waren 13 procent lager dan in mei 2008.

De industriële productie was in april 13 procent lager dan in april 2008. Het volume van de uitvoer van goederen was 15 procent kleiner. Ook het volume van de consumptie was kleiner. Door huishoudens werd 3,6 procent minder besteed dan in april 2008.

De werkloosheid loopt verder op. Er waren in de periode maart – mei, na correctie voor seizoeneffecten, 348 duizend werklozen. Het aantal banen was in het eerste kwartaal 23 duizend hoger dan in het eerste kwartaal van 2008, een groei van 0,3 procent. Deze groei is veel minder hoog dan in voorgaande kwartalen. Het aantal vacatures liep voor het tweede achtereenvolgende kwartaal sterk terug. Het aantal uitzenduren was in het eerste kwartaal van 2009 fors lager.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.