Banengroei sterk teruggevallen

In het eerste kwartaal van 2009 waren er 23 duizend banen van werknemers meer dan een jaar eerder. Dit is een toename van 0,3 procent. Deze groei is veel minder hoog dan de banengroei in de afgelopen jaren. In het vierde kwartaal van 2008 bedroeg de banengroei nog 1,3 procent.

Er waren vooral meer banen in de zorg en de handel. In de zakelijke dienstverlening was het aantal banen echter veel kleiner dan een jaar eerder. Ook in de horeca, de financiële sector, de transportsector, de industrie en de landbouw nam het aantal banen af. Er zijn in Nederland bijna 8 miljoen banen van werknemers. Dit betreft zowel deeltijd- als voltijdbanen. Omgerekend naar voltijdbanen kwam het aantal banen van werknemers in het eerste kwartaal uit op bijna 6 miljoen.

Het aantal banen kent een duidelijk seizoenpatroon. Hiermee rekening houdend was het aantal banen in het eerste kwartaal 0,4 procent kleiner dan in het voorgaande kwartaal.

De lonen van werknemers per arbeidsjaar lagen in het eerste kwartaal 1,7 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2008. Deze stijging is veel kleiner dan de CAO-loonstijging van 3,5 procent en ook veel kleiner dan de loonstijging in de voorgaande kwartalen.

De loonkosten per arbeidsjaar, waarin ook werkgeverspremies zijn opgenomen, stegen met 1,7 procent even hard als de lonen. De werkgeverspremies voor pensioenen gingen omhoog, die voor werkloosheid en de zorgverzekering omlaag.

Banengroei en economische groei

Banengroei en economische groei

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.