Veel minder gezinnen verhuisd

In de eerste vier maanden van 2009 verhuisden er binnen Nederland 45 duizend mensen minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De daling van ruim 8 procent is bijna geheel toe te schrijven aan paren en gezinnen en hangt samen met de economische teruggang.

Verhuisde personen

Verhuisde personen

Minder woningen verkocht

De afname van het aantal verhuizingen houdt verband met een sterke terugval in het aantal verkochte bestaande woningen. In de eerste vier maanden van 2009 wisselden er bijna 40 procent minder huizen van eigenaar dan in dezelfde periode een jaar eerder. Door de economische crisis maken potentiële huizenkopers een pas op de plaats.

Vooral paren en gezinnen de dupe

Paren en gezinnen worden harder geraakt door de daling van het aantal woningverkopen dan alleenstaanden. Dat komt doordat paren en gezinnen vaker doorstromers zijn, die hun huidige woning eerst willen verkopen voordat ze verhuizen naar een nieuw te kopen huis. Alleenstaanden zijn merendeels jongeren, die bij een verhuizing geen koophuis achterlaten.

Het aantal verhuisde alleenstaanden is dan ook nauwelijks veranderd, terwijl het aantal personen dat in gezinsverband verhuisde in de eerste vier maanden van dit jaar 15 procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar.

Verhuisde personen en verkochte bestaande woningen, 12-maandsgemiddelden

Verhuisde personen en verkochte bestaande woningen, 12-maandsgemiddelden

Arie de Graaf

Bron: StatLine, Binnen Nederland verhuisde personen