Omzet detailhandel 3 procent lager

  • Non-foodwinkels boeken 5 procent minder omzet
  • Omzetgroei supermarkten bijna 7 procent

In april 2009 heeft de detailhandel bijna 3 procent minder omzet behaald dan in dezelfde periode het jaar ervoor. De omzetafname kwam geheel voor rekening van een volumekrimp; de prijzen bleven nagenoeg gelijk. De samenstelling van koopdagen was in april iets gunstiger dan een jaar eerder. Na globale correctie voor dit effect was de omzet ongeveer 4 procent lager. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Winkels in non-foodartikelen boekten een fors omzetverlies in april. Zij zetten ruim 5 procent minder om dan in dezelfde maand van 2008. Deze omzetafname ligt in lijn met die in het eerste kwartaal van dit jaar. Binnen de non-foodsector waren het vooral de winkels in consumentenelektronica en de winkels in woninginrichtingartikelen die in april minder omzet hadden dan een jaar eerder. De omzetkrimp in deze branches liep in de dubbele cijfers.

Winkels in voedings- en genotmiddelen boekten juist fors meer omzet in april. De groei in deze winkels kwam uit op bijna 7 procent. De omzet werd positief beïnvloed doordat Pasen dit jaar in april viel en vorig jaar in maart. Binnen de foodwinkels behaalden supermarkten de hoogste omzetgroei. De speciaalzaken hadden juist iets minder omzet dan een jaar eerder.

Tankstations boekten ruim 15 procent minder omzet dan een jaar eerder. Dit kwam vrijwel geheel door lagere brandstofprijzen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads