Rente loopt iets op

De langetermijnrente in Nederland, afgemeten aan het rendement van de jongste tienjarige staatslening, bedroeg in mei 3,9 procent. Dit was 0,1 procentpunt hoger dan in april. Na een gestage daling in de tweede helft van 2008 bleef de rente in de eerste vijf maanden van 2009 betrekkelijk stabiel.

De Europese Centrale Bank (ECB) besloot in mei 2009 de rentetarieven aan te passen. Het belangrijkste rentetarief van de ECB, de reporente, werd met een kwart procentpunt verlaagd en ligt vanaf 13 mei op 1,0 procent. De depositorente bleef ongewijzigd op 0,25 procent liggen. De depositorente wordt vaak beschouwd als de bodem op de rentemarkt.

Een belangrijk richtsnoer voor de ECB bij het bepalen van het rentepeil is de hoogte van de inflatie in het eurogebied. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone in de buurt van de 2 procent ligt. Volgens berekeningen van Eurostat, het Europees statistisch bureau, kwam de inflatie in de eurozone in mei uit op 0,0 procent. Een nulgroei is niet eerder voorgekomen. De prijsstijgingen in de eurozone zijn in korte tijd sterk teruggelopen. Nog geen jaar geleden bereikte de inflatie een top van 4 procent.  

Kapitaalmarktrente (jongste tienjarige staatslening)

Kapitaalmarktrente (jongste tienjarige staatslening)