Omzet detailhandel flink lager

De omzet van de detailhandel was in maart bijna 6 procent lager dan een jaar eerder. De prijzen lagen 0,3 procent hoger. Het volume kromp met 6 procent.

De omzetontwikkeling van de detailhandel wordt beïnvloed door de samenstelling van de koop- en feestdagen. Maart telde in 2009 een zaterdag minder en een dinsdag meer dan in 2008. Na een correctie voor dit effect was de omzet 4 procent kleiner dan een jaar eerder.

Met een afname van 11 procent realiseerden vooral tankstations minder omzet dan in maart 2008. Brandstoffen waren aanzienlijk goedkoper dan een jaar eerder.

De omzet van winkels in de non-foodsector was 7 procent lager. De prijzen in de non-foodsector waren bijna een half procent hoger dan in maart 2008. Alle branches behaalden minder omzet, die van winkels in consumentenelektronica en huishoudelijke artikelen nam het meest af.

Winkels in de foodsector realiseerden in maart ruim 2 procent minder omzet. De verkochte artikelen waren bijna 5 procent duurder dan een jaar eerder. Zowel de supermarkten als de speciaalzaken zagen hun omzet afnemen.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 15 mei 2009 gepubliceerde bericht over de detailhandel in maart. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.