Omzet detailhandel krimpt 5 procent

  • Ook volume neemt met 5 procent af
  • Omzet non-food sterk lager

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft de detailhandel 4,8 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Het volume kromp met 5,3 procent, de prijzen stegen met 0,5 procent. De omzetontwikkeling werd beïnvloed door een minder gunstige samenstelling van het aantal koopdagen in 2009. Na correctie hiervoor komt de omzetdaling op ongeveer 3 procent uit. Vooral bij de non-foodwinkels was in het eerste kwartaal van 2009 een afname van de omzet te zien. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen bleef in het eerste kwartaal van dit jaar vrijwel gelijk aan die in hetzelfde kwartaal van 2008. Het volume kromp, terwijl de prijzen stegen. Binnen de foodwinkels hadden de supermarkten een omzetgroei van bijna 2 procent.

De winkels in de non-foodsector zagen hun omzet in het eerste kwartaal met bijna 7 procent afnemen ten opzichte van een jaar eerder. Binnen deze sector kenden de winkels in woninginrichtingartikelen, consumentenelektronica en doe-het-zelfartikelen de sterkste afname van de omzet.

De tankstations hadden met een daling van bijna 12 procent de grootste omzetafname binnen de detailhandel. Deze afname kwam vooral tot stand door een daling van de brandstofprijzen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads