Inflatie gedaald

De inflatie kwam in april uit op 1,8 procent. Dit is 0,2 procentpunt lager dan in maart. De inflatie wordt vooral gedrukt door de prijsontwikkeling van verse groenten en energie. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De gestegen kosten van huisvesting, water en energie droegen 0,9 procentpunt bij aan de inflatie in april. Duurdere voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken leverden een bijdrage van 0,3 procentpunt. De gestegen kosten van alcoholhoudende dranken en tabak leverden eveneens een bijdrage van 0,3 procentpunt. Hogere prijzen bij de horeca droegen voor 0,2 procentpunt bij aan de inflatie. De prijsontwikkeling van vervoer had daarentegen een neerwaarts effect van 0,4 procentpunt.

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Volgens deze methode bedroeg de Nederlandse inflatie in april, net als in maart, 1,8 procent. De gemiddelde inflatie in de eurozone is een stuk lager. Deze lag in april volgens Eurostat, het Europees statistisch bureau, op 0,6 procent. Het verschil hangt onder meer samen met de energieprijzen. In de meeste Europese landen werken veranderingen in de olieprijs sneller door in de energieprijzen dan in Nederland.

Inflatie

Inflatie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.