Omzet detailhandel flink lager

De omzet van de detailhandel was in februari ruim 8 procent lager dan een jaar eerder. De prijzen lagen 0,5 procent hoger. Het volume kromp met bijna 9 procent. Zowel in de food- als in de non-foodsector was de omzet lager dan in februari 2008.

De omzetontwikkeling van de detailhandel wordt beïnvloed door de samenstelling van de koop- en feestdagen. Februari telde in 2009 één dag minder dan in het schrikkeljaar 2008. Na een correctie voor dit effect was de omzet ongeveer 4 procent kleiner dan een jaar eerder.

Winkels in de non-foodsector behaalden ruim 10 procent minder omzet. Vooral het volume kromp in deze sector, de prijzen bleven nagenoeg gelijk. In alle branches binnen de non-foodsector was de omzet lager dan in februari 2008.

Winkels in de foodsector realiseerden in februari ruim 4 procent minder omzet. De verkochte artikelen waren bijna 6 procent duurder dan een jaar eerder. Zowel de supermarkten als de speciaalzaken zagen hun omzet afnemen. Een vrijdag minder dit jaar zorgde voor een groot koopdageneffect, omdat foodwinkels op vrijdag het meest verkopen. Na een correctie voor dit effect was er een omzetgroei van ruim 1 procent.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het op 16 april 2009 gepubliceerde bericht over de detailhandel in februari. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.