Handel met Argentinië betreft vooral invoer van veevoer

De invoer uit Argentinië was in 2008 bijna zes maal zo groot als de uitvoer naar dit land. Nederland haalt vooral veevoer, rundvlees en fruit uit Argentinië. De invoer is in acht jaar tijd verdrievoudigd, waardoor de handel met Argentinië momenteel 0,5 procent uitmaakt van de totale Nederlandse handel.

Twee derde van de invoer is voeding

In 2008 heeft Nederland voor 1,6 miljard euro ingevoerd uit Argentinië. Dat is een stijging van 64 procent ten opzichte van 2007. Ruim twee derde van de invoer betreft voeding. Het merendeel hiervan bestaat uit veevoer. Daarnaast importeert ons land vooral rundvlees en fruit uit Argentinië. Deze drie producten zijn samen goed voor bijna 60 procent van de Nederlandse invoer uit Argentinië.

Invoer uit Argentinië 

2769g1

Belangrijkste veevoerleverancier

Argentinië is inmiddels onze belangrijkste leverancier van veevoer, vóór Duitsland en Brazilië. In 2008 werd voor bijna 3 miljard euro aan veevoer in Nederland ingevoerd. Hiervan komt bijna een kwart uit Argentinië.

Aandeel landen in veevoerimport, 2008

2769g2

Uitvoer naar Argentinië afgenomen

De uitvoer naar Argentinië bedroeg 300 miljoen euro. Dat is 24 procent minder dan in 2007. De waarde van de export schommelt al enkele jaren tussen de 200 en 300 miljoen euro. Chemische producten worden het meest uitgevoerd. Ruim 40 procent van de uitvoer naar Argentinië heeft hierop betrekking.

Wiel Packbier

Bron: StatLine, Handel met Argentinië