Vooral minder Amerikanen en Britten bezoeken ons land

In 2008 ontvingen de Nederlandse logiesaccommodaties 29,1 miljoen gasten. Dit waren er 1,2 miljoen minder dan een jaar eerder. Het aantal hotelgasten daalde vooral in het laatste half jaar. Relatief veel Amerikanen en Britten lieten het afweten.

Gasten, Nederlandse logiesaccommodaties

Gasten, Nederlandse logiesaccommodaties

Vooral minder buitenlandse gasten

Nederlandse logiesaccommodaties kregen in 2008 bijna 4 procent minder gasten dan in 2007. Het aantal binnenlandse gasten liep met 1,4 procent terug, het aantal buitenlandse gasten daalde met 8,3 procent.

Buitenlandse gasten, logiesaccommodaties, enkele landen

Buitenlandse gasten, logiesaccommodaties, enkele landen

Minder Amerikanen en Britten bezoeken ons land

In de afgelopen jaren kwamen de meeste buitenlandse gasten van de Nederlandse logiesaccommodaties uit Duitsland, Groot-Brittannië, België en Amerika. Deze landen zijn goed voor respectievelijk ruim 25, 15, 10 en 10 procent van de buitenlandse gasten.

In 2008 kregen de logiesaccommodaties in Nederland vooral minder Amerikanen en Britten op bezoek. Het aantal Amerikaanse gasten daalde met 16 procent, het aantal Britse gasten nam af met 14 procent. Verder daalde ook het aantal Duitse gasten, met 6 procent. Alleen het aantal gasten uit België steeg iets, met bijna 1 procent.

Gasten, logiesaccommodaties, per logiesvorm

Gasten, logiesaccommodaties, per logiesvorm

Minder hotelgasten

Het aantal gasten van de hotels in Nederland was in 2008 ruim 700 duizend lager dan in 2007. Dit is een afname van 3,8 procent. In het eerste halfjaar was de krimp nog minder dan 2 procent. Maar in het tweede halfjaar van 2008 bedroeg de daling ruim 5,5 procent. Het aantal hotelgasten lag nog wel hoger dan in 2006.

Het aantal campinggasten daarentegen is sinds 2000 niet zo laag geweest. Dit aantal lag in 2008 ruim 400 duizend lager dan in 2007, een daling met ruim 11 procent. Zowel de huisjes als groepsaccommodaties ontvingen vrijwel evenveel gasten als het jaar ervoor.

Jamilja van der Meulen

Bron: StatLine, Gasten in logiesaccommodaties