Prijzen industrie fors lager

De afzetprijzen van de industrie waren in maart bijna 11 procent lager dan in maart 2008. In februari bedroeg de afname bijna 10 procent. De producten van de industrie zijn al vijf maanden op rij goedkoper dan een jaar eerder. Daarvoor liep de prijsstijging in korte tijd sterk terug. Medio 2008 lagen de afzetprijzen nog zo’n 12 procent hoger dan een jaar eerder.

Vooral producten van de aardolieverwerkende industrie waren in maart goedkoper. De afzetprijzen hiervan waren 43 procent lager. De prijsontwikkeling in deze branche hangt sterk samen met de prijs van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent olie kostte, in euro’s, ruim 45 procent minder dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in maart 20 procent lager dan een jaar eerder. Producten van de voedingsmiddelenindustrie waren 5 procent goedkoper.

Ten opzichte van februari veranderden de afzetprijzen van de industrie in maart vrijwel niet. De afzetprijzen op de binnenlandse markt daalden met 0,4 procent. Dit werd echter vrijwel geheel gecompenseerd door een lichte stijging van de afzetprijzen op de exportmarkt.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.