Export fors lager

Het volume van de uitvoer van goederen was in februari bijna 13 procent kleiner dan een jaar eerder. Het volume van de invoer nam met 12 procent af. Deze volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten. Februari telde in 2009 een werkdag minder dan in 2008. De daling van de uitvoer was in februari iets minder sterk dan in januari.

Vanaf november 2008 is het uitvoervolume flink lager dan een jaar eerder. Dit beeld komt overeen met de sterk gedaalde productie van de Nederlandse industrie en de negatieve stemming onder industriële ondernemers. In maart waren zij nog negatiever over de buitenlandse orderpositie dan in februari.

De waarde van de goederenuitvoer bedroeg 24,3 miljard euro. Dat is 22 procent minder dan een jaar eerder. De invoer was ook 22 procent lager en kwam uit op 21,5 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 2,8 miljard euro. Dit is 0,7 miljard euro minder dan in februari 2008.

Vooral de in- en uitvoerwaarde van grondstoffen, minerale brandstoffen en aardolieproducten nam fors af. Daarentegen daalde de in- en uitvoer van voedingsmiddelen veel minder dan gemiddeld. De invoer van goederen uit niet-EU-landen daalde sterker dan die uit EU-landen. De uitvoer naar niet-EU-landen en EU-landen nam evenveel af.

Vooral als gevolg van de sterk gedaalde aardolieprijs waren de in- en uitvoerprijzen in februari beide 7 procent lager dan een jaar eerder. Hierdoor is de ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel ten opzichte van februari 2008 vrijwel niet veranderd.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers over februari 2009 zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de internationale handel van 10 april. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Uitvoer goederen (volume)

Uitvoer goederen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.