Omzet detailhandel 8,5 procent lager

  • Lagere omzet door koopdag minder in februari
  • Omzetafname non-foodwinkels 11 procent

De detailhandel heeft in februari van dit jaar 8,5 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Sinds 2000 is in geen enkele maand een dergelijke omzetdaling waargenomen. De prijzen lagen 0,5 procent hoger. Het volume kromp met 9,0 procent. Door het schrikkeljaar in 2008 telde februari 2009 een vrijdag minder. Na correctie hiervoor is de omzet ongeveer 4 procent lager. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Alle branches in de non-foodsector boekten in februari minder omzet dan in dezelfde maand een jaar eerder. De omzetafname in de totale non-foodbranche bedroeg bijna 11 procent. Vooral het volume kromp in deze sector, de prijzen bleven nagenoeg gelijk.

De winkels in voedings- en genotmiddelen zagen hun omzet in februari met bijna 4 procent afnemen ten opzichte van een jaar eerder. Dit kwam vooral doordat februari van dit jaar een vrijdag minder kende dan februari 2008. Omdat deze winkels op vrijdag gemiddeld de meeste omzet hebben, had dit een groot effect op de omzetontwikkeling. Na correctie is er sprake van een omzetgroei van ongeveer 2 procent. Zowel de supermarkten als de gespecialiseerde winkels hadden minder omzet, ondanks een prijsstijging van bijna 6 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.