Productie industrie 13 procent lager

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in februari bijna 13 procent lager dan een jaar eerder. De afname van de productie in februari was daarmee iets groter dan die in januari. Toen was de productie bijna 11 procent lager dan een jaar eerder.

In februari werd in alle branches minder geproduceerd dan een jaar eerder. De voedings- en genotmiddelenindustrie deed het relatief het beste met bijna 4 procent minder productie. De transportmiddelenindustrie kende de grootste afname met een 33 procent lagere productie.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling in de productie kan het beste gekeken worden naar de seizoengecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden daalde de industriële productie in de periode januari – februari 2009 met bijna 3 procent ten opzichte van de periode november – december 2008.

Productie industrie

Productie industrie

Meer cijfers staan op de themapagina industrie en energie.