Omzet goederenwegvervoer groeit minder hard

De goederenwegvervoerders hebben jarenlang omzetstijgingen van meer dan 4 procent behaald. In het laatste kwartaal van 2008 is de omzetgroei teruggelopen naar minder dan 1 procent.

In 2008 omzetgroei van ruim 4 procent

Over heel 2008 steeg de omzet van bedrijven in het goederenwegvervoer met 4,3 procent. Deze groei is echter aanzienlijk lager dan in de voorgaande jaren. Ten opzichte van 2007 is het bijna een halvering van de groei. In 2007 was de omzetgroei bijna 8 procent. De veel lagere omzetgroei in het vierde kwartaal van 2008 is toe te schrijven aan een sterke teruggang van de vraag naar vervoerscapaciteit, onder andere door een afname van de handel en de daling van de orders in de bouw en de industrie.

Omzet goederenwegvervoer

Omzet goederenwegvervoer

Middenbedrijf zorgt voor 45 procent van de omzet

In 2008 is 45 procent van de totale omzet in het goederenwegvervoer behaald door het middenbedrijf. In totaal zijn er 9 duizend bedrijven in deze branche. Een kwart van deze bedrijven behoort tot het middenbedrijf. De kleine bedrijven, samen drie kwart van alle bedrijven, waren goed voor ongeveer 15 procent van de omzet. Het grootbedrijf, 2 procent van alle bedrijven, behaalde bijna 40 procent van de omzet in de branche.

Omzet en bedrijven naar grootteklasse

Omzet en bedrijven naar grootteklasse

Veel faillissementen

De daling van de bedrijvigheid in het wegvervoer heeft geleid tot een forse stijging van het aantal faillissementen. In 2008 gingen er 125 bedrijven failliet. Dat is een stijging van 36 procent in een jaar tijd.

Robbert de Ruijter en Marcel van der Geest

Bron: StatLine, Omzetontwikkeling goederenwegvervoer