Export naar Turkije licht toegenomen

In 2008 heeft Nederland voor bijna 4 miljard euro aan goederen naar Turkije uitgevoerd. Dat is 2 procent meer dan in 2007. Hiermee is de export voor het zevende achtereenvolgende jaar toegenomen en na de eeuwwisseling vrijwel verdubbeld. De invoer uit Turkije was echter 3 procent lager dan in 2007. Er is vooral minder kleding ingevoerd.

Handel met Turkije

Handel met Turkije

Vooral computers naar Turkije

Van de totale Nederlandse uitvoer gaat 1 procent naar Turkije. Een groot deel hiervan bestaat uit computers en onderdelen die in Azië zijn geproduceerd en die via Nederland naar het Europese achterland worden gedistribueerd. Daarnaast zijn metaalafval, kunststof, medicinale en farmaceutische producten en telecommunicatietoestellen belangrijke producten in de export naar Turkije.

Belangrijke exportproducten naar Turkije in 2008

Belangrijke exportproducten naar Turkije in 2008

Invoer uit Turkije betreft vooral kleding

Van de totale Nederlandse goedereninvoer, 332 miljard euro, kwam vorig jaar 1,6 miljard euro uit Turkije. Kleding bepaalt, met een aandeel van 32 procent, het beeld van de invoer. Daarnaast zijn garens, en groenten en fruit belangrijke importproducten. Deze drie categorieën zijn samen goed voor bijna de helft van de Nederlandse import uit Turkije.

Van alle in Nederland ingevoerde kleding kwam het afgelopen jaar ruim 7 procent uit Turkije dat daarmee, na China en Duitsland, de derde plaats van belangrijke kledingimportlanden inneemt. Het aandeel van Turkije is sinds 2005 gestaag teruggelopen. China is met een aandeel van 24 procent Nederlands belangrijkste kledingleverancier. Sinds de opheffing van de importbeperking van Chinees textiel met ingang van 1 januari 2005 is het aandeel van dit land met 5 procentpunt toegenomen.

Invoer kleding uit belangrijkste landen

Invoer kleding uit belangrijkste landen

Wiel Packbier

Bron: StatLine, Handel met Turkije, China en Duitsland, in- en uitvoerwaarde