Rendementen en financiering grote ondernemingen verslechteren

In de loop van 2008 zijn de rendementen van de niet-financiële topondernemingen verslechterd. Ook hebben deze ondernemingen meer moeite om hun activiteiten te financieren.

Rendement lager

De rendementen van niet-financiële topondernemingen waren in alle kwartalen van 2008 duidelijk lager dan die in 2007. In het vierde kwartaal is het rendement zelfs teruggevallen tot minder dan 9 procent. In de laatste tien jaar was dit alleen in 2001 en 2002 nog lager ((3,4 procent). Het zeer hoge gemiddelde rendement in het vierde kwartaal van 2007 is voornamelijk het gevolg van de verkoop van bedrijfsonderdelen, zoals de verkoop van Organon door Akzo Nobel.

Rendementen van topondernemingen

Rendementen van topondernemingen

Moeilijker om geld te lenen

De topondernemingen hebben ook steeds meer moeite om geld te lenen. In het vierde kwartaal van 2008 is de solvabiliteit met 1,4 procentpunt gedaald vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2007. Net als voor de rendementen geldt ook hier dat de solvabiliteit in alle kwartalen van 2008 lager ligt dan in 2007. Een lage solvabiliteit betekent dat het voor de onderneming moeilijker is om geld te lenen.

Solvabilliteit van topondernemingen

Solvabilliteit van topondernemingen

Langer wachten met betalen van rekeningen

De ondernemingen wachten ten slotte langer met het betalen van hun rekeningen. De termijn waarbinnen leveranciers worden betaald, bedroeg in het vierde kwartaal van 2008 42,3 dagen. Dat is ruim drie dagen meer dan in het vierde kwartaal van 2007. Dat ondernemingen hun rekeningen steeds later betalen heeft veel te maken met de liquiditeitspositie waarin ze verkeren.

Betalingstermijn aan leveranciers

Betalingstermijn aan leveranciers

Frank Bonger en Hen Pustgens

Bron:
Kernvariabelen resultatenrekening topondernemingen